dijous, 3 de juny del 2010

La catedral submergida




Quan vam encarregar a l’artista polonès-americà, Frederick Abrams,  l'escultura-vidriera per al Badalona Centre Internacional de Negocis titulada The Underground Cathedral i que forma part d’un gran projecte relacionat amb els metropolitans de les ciutats més grans del món http://www.undergroundcathedral.com/, poc imaginava jo que seria premonitòria. 



L’estació de la línia 9 de la Salut s’enlaira (!) com una catedral invertida, transfigurant els inferns en objecte de desig. Aquesta sí que és la ‘catedral dels pobres’, el qualificatiu que s’havia aplicat a inicis del segle passat al temple de la Sagrada Família. Bé, ja no tant pobres. Pobres, pobres, els que han de suportar els improperis i els rebuigs per part dels cavernaris i d’alguns amnèsics.



Clar que aquesta estació també ens pot fer venir a la memòria el metro estalinià de Moscou, no per fastuosa, sinó pel fet de trencar la tendència d’una certa gasiveria en la construcció de les estacions dels barris més senzills. Sense anar més lluny, el cas de l’estació de la línia 2 de la Pau, que comentaré un altre dia.



La meva admiració més gran per a l'arquitecte badaloní Alfons Soldevila que ha concebut i projectat aquesta catedral submergida.